11.11.14

Kokosowa zupa tajska z trawą cytrynową, kaffirem i makaronem z Newelli

Zupę, którą Wam przedstawiam zjadłam naprawdę ze smakiem, unoszące się aromaty limonki, trawy cytrynowej, kaffiru i imbiru to coś co pobudza kubki smakowe a o tej porze roku stawia na nogi i rozgrzewa. Newella w moim wykonaniu zastępuje makaron i co zaskakujące jest bardzo smaczna oraz zachowuje swój kształt :-)
Kokosowa zupa tajska z trawą cytrynową, kaffirem i makaronem z Newelli
przepis własny

Składniki:
  • 500ml wody
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej
  • garść liści kaffiru
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru ( około 2 cm )
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • pęczek włoszczyzny
  • pęczek kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • łyżka oleju kokosowego
  • mała chili ukośnie posiekana
  • garść namoczonych grzybów mun
  • 250g boczniaków
  • 200g Newelli klasycznej
Przygotowanie:
Do dużego garnka nalewamy wodę i wrzucamy obraną włoszczyznę oraz przyprawy. Wstawiamy na wolny ogień i gotujemy. Listki kolendry obieramy z łodyg i zostawiamy do dekoracji wierzchu naszej tajskiej zupy, łodyżki zaś dodajemy do bulionu, dorzucamy również liście kaffiru, posiekany imbir, trawę cytrynową, zmiażdżony czosnek oraz olej kokosowy. Bulion gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie, następnie przecedzamy całość garnka przez sito otrzymując czysty, klarowny bulion, doprawiamy do smaku solą, wlewamy mleko kokosowe i odstawiamy. Namoczone grzyby mun odcedzamy i kroimy na paseczki, boczniaki rwiemy palcami i odkładamy, Newellę kroimy na plastry a następnie każdy z nich na paski tak by powstała wstążka którą potraktujemy jako zamiennik makaronu. Bulionówki lub miseczki wypełniamy boczniakami, grzybami mun, listkami kolendry oraz Newellą, zalewamy kokosowym bulionem i posypujemy pokrojoną ukośnie chili, dekorujemy plastrem limonki i podajemy  gorące! Smacznego!



Gotuj z Newellą

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji